Ošetrovateľstvo v neurológii
Ošetrovateľská starostlivosť o pacienta
s Parkinsonovou chorobou

Výživa

Prijímanie potravy a tekutín komplikuje u pacientov s PCH tras rúk, kedy majú problém uchopiť a udržať v ruke šálku, príbor. Stane sa im, že jedlo im spadne, rozlejú nápoj alebo im vypadne pohár, lyžica z ruky. Stabilizáciu riadu na stole dosiahneme použitím protišmykovej podložky, pre ľahšiu manipuláciu môžeme používať umelohmotné riady. Vhodné sú aj lyžice a príbor s predĺženou rúčkou. Na pitie, ak je to potrebné, použijeme pohár s uškom s uzatvorením zhora, slamku alebo fľašu s uzáverom a otvorom v ňom. Pri progresii ochorenia je potrebné pacientovi asistovať a poskytnúť mu pomoc, napr. naliať nápoj, pokrájať porcie jedla, natrieť pečivo až ich kŕmiť.

Výživa pacientov s PCH je ovplyvnená problémom s prehĺtaním jedla a tekutín, ktoré im môžu zabiehať. Zo začiatku je problém s prehĺtaním tuhej stravy, pri progresii ochorenia aj s  tekutinami. Vhodné je podávanie homogénnej stravy, napr. hustých krémových polievok, hustých omáčok s mletým alebo na menšie kúsky krájaným mäsom, jogurtov, pudingov, ovocných pyré. Zlepšenie prehĺtania sa dosiahne, ak pacient bude jesť v sede prípadne v polosede so vzpriamenou pozíciou hrudníka a nepoklesnutou hlavou, držaním brady dolu na hrudníku počas žuvania a prehĺtania.
Pacienti s PCH môžu mať prítomnú poruchu straty čuchu, čo sa odráža v znížení chuti do jedla a úbytkom na hmotnosti.    

Sťažené prehĺtanie môže spôsobiť to, že pacientom z úst vytekajú sliny. Pacienti to negatívne vnímajú a prežívajú a môže to byť jeden z dôvodov, prečo odmietajú jesť spoločne s rodinou, v spoločnosti svojich známych. Uvedený problém je možné riešiť farmakologicky.  

Strava u pacientov s PCH by mala byť konzultovaná s asistentom výživy. Odporúča sa jesť častejšie a v menších dávkach. Strava by mala byť konzumovaná najskôr pol hodinu pred podaním a hodinu po podaní dopamínergických liekov.